April 16, 2024/Izdvojeno
  • By AD

Neobično toplo vrijeme za ovo doba godine u BiH dovelo je do cvjetanja bagrema čak 20 dana ranije od uobičajenog, a kako pčelari ističu zasad je situacija povoljna, ali se plaše naglog zahlađenja koje će sigurno prekinuti medenje.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS, u razgovoru za “Nezavisne novine” kazao je da je sva vegetacija ove godine ranije krenula sa cvjetanjem.

“Sve što ne ide svojim redom i prirodno nije dobro. Bagrem je u našim krajevima cvjetao i 20 dana ranije nego što je trebalo i to napravi problem jer pčele nisu u kondiciji i nema dovoljan broj potrebnih pčela da naprave med”, rekao je Barašin, dodajući da je trebalo tih dvadesetak dana da se pčele spreme.

“Od početka godine priroda ide ubrzano. Pčelari koji se duže bave time su uspjeli adekvatno da spreme pčele za bagremovu pašu. Problem je što je bagrem cvjetao prije nekoliko dana, a sada najavljuju zahlađenje, pa čak negdje i snijeg”, kazao je Barašin, ističući da će to stvoriti probleme jer će medenje stati.

“Iskusni pčelari će se snaći za ovu prvu bagremovu pašu. Ovo neće svugdje nanijeti štetu, posebno pčelarima koji imaju pokretne pčelinjake. Oni će biti u prilici da pčele voze na lokacije gdje bagrem još nije ni procvjetao”, kazao je Barašin, ističući da će ovo svakako uticati na količinu bagremovog meda. Za naredne paše se nadamo da će nas vrijeme bolje poslužiti, iako smo svjesni da nije bilo kiša i snijega kada je trebalo, a postoji i dodatan strah da će oni padati kada ne bude trebalo”, rekao je Barašin.

Kompletan tekst pročitajte na portalu Nezivisnih novina.