Pravila o zaštiti privatnosti

Ova Pravila o zaštiti privatnosti opisuju kako prikupljamo, upotrebljavamo i obrađujemo vaše podatke, uključujući i osobne podatke, u vezi s vašim pristupom i korištenjem web stranice www.pcela.ba

Naše usluge ponekad sadrže linkove na usluge drugih kompanija. Te kompanije imaju vlastita pravila o zaštiti privatnosti i korištenju kolačića, stoga imajte na umu da će informacije koje na taj način dajete, biti regulirane njihovim pravilima. Svakako provjerite i njihova pravila o zaštiti privatnosti, kako biste znali kako će upotrebljavati vaše podatke.

Mi smo veoma predani čuvanju informacija o vama i vašoj obitelji. Poduzimamo sve razumne napore kako bismo brinuli o vašoj informacijskoj sigurnosti i privatnosti. Istodobno, nijedna usluga odnosno razmjena informacija putem Interneta nije potpuno sigurna. To je razlog zbog kojeg ne možemo garantirati sigurnost svih ličnih podataka koje dostavite (naročito dok su ti podaci još u tranzitu), zbog čega je važno da razumijete da učitavanje takvih podataka vršite na vlastitu odgovornost.

Popunjavanjem naših kontakt obrazaca na web stranici, pristajete na korištenje vaših osobnih podataka u skladu s ovim pravilima.

Kontrolor podataka je Agencija za promociju i reklamu “Pčela”, Nerkeza Smailagića 15, 71000 Sarajevo.

 1.   PODACI KOJE PRIKUPLJAMO

Postoje tri opće kategorije informacija koje prikupljamo.

1.1   Informacije koje nam dajete

**  1.1.1   Informacije potrebne za korištenje www.pcela.ba**

Kada koristite našu web stranicu prikupljamo određene osobne podatke o vama. Ove informacije se koriste kako bismo vam omogućili i druge usluge, radi provođenja marketinških aktivnosti, kao i radi analize načina na koji posjetioci koriste našu web stranicu. Za upis na Listu pčelara, prikupljamo informacije kao što su: naziv vašeg gazdinstva, obrta ili pravnog subjekta te broj telefona. Slanjem informacija posredstvom Kontakt forme pristajete na ova Pravila i omogućavate da prikupljamo podatke koji mogu sadržavati: vaše ime, prezime, broj telefona, e-mail adresu.

Komunikacija s www.pcela.ba – kada komunicirate s ovlaštenim osobama Pcela.ba, prikupljamo informacije o vašoj komunikaciji i svim informacijama koje ste na taj način odlučili dostaviti.

**  1.1.2   Podaci koje ste nam poslali**

Možete nam poslati i neke dodatne lične podatke ostalim kanalima komunikacije, posredstvom e-maila ili telefona, u pismenoj komunikaciji, kako bismo poboljšali naše usluge prema vama. Ove se dodatne informacije obrađuju na temelju vašeg pristanka.

Drugi podaci – možete nam dati i druge informacije, prilikom popunjavanja obrazaca, odgovaranja na ankete ili odabrati opciju da primate notifikacije na vašem mobilnom uređaju.

1.2   Informacije koje automatski prikupljamo prilikom vašeg korištenja Pcela.ba

Kada koristite Pcela.ba, automatski prikupljamo neke informacije, uključujući osobne podatke, o uslugama koje koristite i načinu na koji ih upotrebljavate. Ove informacije potrebne su za odgovarajuće izvršenje ugovora između vas i nas, kako bismo postupali u skladu sa našim pravnim i zakonskim obavezama i imajući u vidu naš legitiman interes za pružanje i poboljšanje usluga Pcela.ba.

Informacije o geografskoj lokaciji – kada koristite web stranicu Pcela.ba, možemo prikupiti informacije o vašoj preciznoj ili približnoj lokaciji, kako je ona određena podacima poput vaše IP adrese.

Informacije o načinu korištenja Pcela.ba – prikupljamo informacije o vašim interakcijama putem web stranice Pcela.ba kao što su stranice ili sadržaj koji pregledavate, pretraživanja za ispis i druge radnje na Pcela.ba.

Zapisnik podataka i podataka o uređaju – automatski prikupljamo podatke o zapisima i podatke o uređaju, kada pristupate i koristite Pcela.ba. Ti podaci uključuju, između ostalog, pojedinosti o tome kako ste koristili Pcela.ba (uključujući korištenje linkova na web stranice odnosno aplikacije trećih strana), IP adresu (numerički kod za identificiranje vašeg uređaja koji može sadržati informacije o zemlji, regionu, gradu i adresi na kojoj se nalazite), datume i vremena pristupa, podatke o hardveru i softveru, informacije o uređaju, jedinstvene identifikatore i podatke o kolačićima.

Kolačići i slične tehnologije – koristimo kolačiće i druge slične tehnologije, kao što su web-svjetionici, pikseli i identifikatori mobilnih uređaja. Možemo dopustiti i našim poslovnim partnerima da koriste ove tehnologije praćenja na Pcela.ba ili angažirati druge da u naše ime prate vaše ponašanje u vezi sa korištenjem naše web stranice. Više informacija o našoj upotrebi ovih tehnologija potražite u našim Pravilima o kolačićima.

1.3   Informacije koje prikupljamo od trećih strana

Pcela.ba može prikupljati informacije, uključujući i osobne podatke, koje drugi pružaju o vama, kada koriste Pcela.ba ili dobivaju informacije iz drugih izvora i kombiniraju ih s informacijama koje prikupljamo putem Pcela.ba. Ne kontroliramo, ne nadziremo i ne odgovaramo za način na koji treće osobe koje pružaju vaše podatke obrađuju te podatke, a bilo koji zahtjev za informacijama o otkrivanju vaših osobnih podataka treba uputiti trećim stranama.

Usluge treće strane – ako povezujete, povežete se ili se prijavite na Pcela.ba putem usluga treće strane (npr. Google, Facebook), treća strana može nam poslati podatke kao što su registracijske i informacije o profilu te usluge. Ove informacije variraju i kontrolirani su od treće strane ili su na to ovlašteni putem vaših postavki privatnosti u toj usluzi.

Ostali izvori – u opsegu dopuštenom primjenjivim zakonima, možemo primiti dodatne informacije o vama, kao što su demografski podaci ili podaci potrebni za otkrivanje prevara, od pružatelja usluga trećih strana i/ili partnera te ih kombinirati s našim podacima o vama. Možemo primati informacije o vašim iskustvima i interakcijama s našim partnerskim oglasnim mrežama.

 1.   KAKO KORISTIMO INFORMACIJE KOJE PRIKUPLJAMO

Upotrebljavamo, pohranjujemo i obrađujemo informacije, uključujući i osobne podatke, u svrhe boljeg razumijevanja vaših interesa i preferencija, poboljšanja i razvoja Pcela.ba, mjerenja i poboljšanja oglašavanja i marketinga, stvaranja i održavanja pouzdane i sigurnije okoline te sa svrhom ostvarivanja naših pravnih i zakonskih obaveza, uključujući i sljedeće:

2.1   Pružanje usluga, poboljšanje i razvoj Pcela.ba

 • Omogućujemo vam pristup i korištenje Pcela.ba ;
 • Djelujemo, štitimo, poboljšavamo i optimiziramo Pcela.ba, primjerice obavljanjem analiza i provođenjem istraživanja;
 • Šaljemo vam poruke o uslugama ili korisničkoj podršci, ažuriranja i sigurnosna upozorenja;
 • Da bismo bili u mogućnosti pružati kvalitetnu uslugu, zaštititi, poboljšati i optimizirati Pcela.ba, možemo provoditi profiliranje na temelju vaših interakcija s Pcela.ba, historijom pretraživanja, podataka o vašem profilu i postavkama te drugih sadržaja koji ste poslali Pcela.ba;

Obrađujemo ove informacije s obzirom na naš zakonski odnosno legitimni interes za funkcioniranje i poboljšanje Pcela.ba i iskustva naših korisnika, boljeg razumijevanja naših korisnika, promociju naših usluga i upravljanje našom web stranicom s ciljem efikasnog kreiranja, publiciranja i distribuiranja oglasnog prostora i drugog vezanog sadržaja, kao i kada je to potrebno radi odgovarajuće provedbe ugovora s vama.

2.2   Stvaranje i održavanje pouzdanog i sigurnijeg okruženja

 • Otkrivanje i sprečavanje prevara, neželjene pošte, zloupotrebe, sigurnosnih incidenata i drugih štetnih aktivnosti;
 • Provodimo sigurnosne istrage i procjenu rizika;
 • Provodimo provjeru podataka ili identifikacijskih podataka;
 • Pridržavamo se naših zakonskih obaveza;
 • Provedimo naša Pravila korištenja i druga pravila;
 • U vezi s gore navedenim aktivnostima, možemo provesti profiliranje na temelju vaših interakcija s Pcela.ba, vašim informacijama i ostalim sadržajima koje dostavite Pcela.ba te na temelju informacija dobivenih od trećih strana. U ograničenim slučajevima, automatizirani procesi mogu ograničiti ili obustaviti pristup Pcela.ba, ako takvi procesi otkriju korisnika ili aktivnosti za koje smatramo da predstavljaju sigurnosni ili drugi rizik za Pcela.ba, druge korisnike ili treće strane.

Ove informacije obrađujemo s obzirom na naš zakoniti odnosno legitimni interes u zaštiti Pcela.ba, kako bismo mjerili adekvatnu provedbu naših obveza prema vama i u skladu s primjenjivim zakonima.

2.3   Pružanje, prilagodba, mjerenje i poboljšanje oglašavanja i marketinga

 • Šaljemo vam promotivne poruke, oglase i druge informacije koje bi vam mogle biti od interesa na temelju vaših preferencija (uključujući informacije o najnovijim vijestima, Pcela.ba ili partnerskim kampanjama i uslugama) i oglase društvenih mreža, putem platformi društvenih mreža, kao što su Facebook ili Google, ili putem naših partnera u oglašavanju;
 • Prilagođavamo, mjerimo i poboljšavamo naše oglašavanje;
 • Upravljamo programima preporuka, nagradama, anketama, nagradnim igrama, takmičenjima ili drugim promotivnim aktivnostima ili događajima, koje sponzorira ili kojima upravlja Pcela.ba, njegovi partneri ili treće strane;
 • Provodimo profiliranje vaših osobina i preferencija (na temelju informacija koje ste nam dali, vaše interakcije s Pcela.ba, informacija dobivenih od trećih strana i vaše historije pretraživanja, kako bi smo vam slali poruke, oglase i druge relevantne informacije za koje ocijenimo da bi vam mogli biti od interesa;

Obrađujemo prikupljene podatke za svrhe navedene u ovom odjeljku, s obzirom na naš zakonski odnosno legitimni interes za obavljanje marketinških aktivnosti, kako bismo vam ponudili proizvode ili usluge koje bi mogle biti predmet vaših interesa.

2.4   Kontaktiranje

Možemo upotrijebiti vaše podatke kako bismo vas kontaktirali o različitim stvarima, kao što su:

 • obavijesti o promjenama Pcela.ba pravila i Uvjeta korištenja;
 • provjere u vezi sa uslugama ili aktivnostima za koje ste se prijavili;
 • odgovoriti vam kada ste nas kontaktirali ili odgovoriti na vaš upit, komentar ili pritužbu;
 • slanje obavijesti o uslugama i oglašivačkim kapacitetima Pcela.ba u skladu s ovim Pravilima.

Kontaktirat ćemo vas samo kada je to potrebno ili kada nam date svoje dopuštenje.

 1.   DIJELJENJE I OTKRIVANJE

Nikada nećemo prodavati vaše osobne podatke. Dijelimo ih s drugima na sljedeće načine:

3.1   Uz vašu suglasnost

Tamo gdje ste dali suglasnost, dijelimo vaše podatke, uključujući i osobne podatke, kako je opisano u trenutku pristanka, kao što je slučaj kada ovlastite aplikaciju ili web stranicu treće strane za sudjelovanje u promotivnim aktivnostima koje provode partneri Pcela.ba ili treće strane.

3.2   Usklađenost sa zakonom, odgovaranje na pravne zahtjeve, sprječavanje štete i zaštita naših prava

Pcela.ba može dostaviti vaše podatke, uključujući i lične podatke, sudovima, policijskim tijelima ili vladinim tijelima ili ovlaštenim trećim stranama, ukoliko smo i u onoj mjeri u kojoj smo zakonski obavezani ili je to zakonski dopušteno, ili ako je takvo otkrivanje razumno potrebno radi: (I) udovoljavanja našim zakonskim obvezama, (II) pravnih postupaka i odgovora na zahtjeve usmjerene protiv Pcela.ba, (III) odgovaranja na provjerene zahtjeve vezane za kaznene istrage ili navodnu ili sumnjivu ilegalnu aktivnost ili bilo koju drugu aktivnost koja nas ili naše korisnike može izložiti odgovornosti za štetu, (IV) provođenja i upravljanja našim Uvjetima korištenja ili drugim ugovorima s korisnicima, ili (V) zaštite prava, imovine ili osobne sigurnosti Pcela.ba, njegovih zaposlenika, korisnika ili članova javnosti.

Tamo gdje je to prikladno, možemo obavijestiti korisnike o takvim pravnim zahtjevima, osim ako: (I) je takva obavijest zabranjena sama po sebi, sudskim nalogom ili primjenjivim zakonom, ili (II) smatramo da bi obavještavanje bilo uzaludno, neučinkovito, stvaralo rizik od povrede ili tjelesne ozljede pojedincu ili grupi, ili stvaralo ili povećavalo rizik od prevare prema ili našim korisnicima. U slučajevima u kojima postupamo u skladu sa zakonskim zahtjevima, bez prethodne obavijesti iz nekog od navedenih razloga, pokušat ćemo obavijestiti korisnika o zahtjevu, nakon što je ispunjen i kada, u dobroj vjeri, utvrdimo da u tome više nismo spriječeni.

3.3   Pružatelji usluga

Pcela.ba koristi različite pružatelje usluga i tehnologije trećih strana (npr. Google, Facebook i sl.) koje nam pomažu pružati usluge vezane uz Pcela.ba. Neke kompanije koje nam pružaju ili mogu pružati usluge nalaze se izvan Europske unije. To dopuštamo samo ako smo zadovoljni njihovom razinom sigurnosti pri zaštiti podataka. Kada nam dajete svoje podatke, imajte na umu da bi se oni mogli prenijeti, pohraniti ili obrađivati na lokaciji izvan naše države odnosno u državama koje ne osiguravaju adekvatne mjere zaštite utvrđene BiH ili EU legislativom.

Pružamo zbirne statističke podatke i uvide koji pomažu ljudima i kompanijama razumjeti kako ljudi reagiraju na njihove objave, ponude, stranice i drugi sadržaj na Pcela.ba i izvan njega.

**  3.3.1   Oglašivači**

Oglašivačima pružamo izvješća o profilu osoba koje vide njihove oglase i o učinku njihovih oglasa ali ne dijelimo podatke koji vas osobno identificiraju (podaci kao što su vaše ime ili adresa e-pošte, koji se sami mogu upotrijebiti kako bi vas se kontaktiralo ili identificiralo) osim ako nam date dopuštenje. Pružamo opće demografske podatke i podatke koji zanimaju oglašivače (na primjer, da je oglas vidjela osoba koja živi u određenom gradu) kako bismo im pomogli bolje razumjeti njihovu publiku. Također potvrđujemo koji su oglasi na Pcela.ba doveli do aktivnosti u vezi s oglašivačem.

**  3.3.2   Partneri za mjerenja**

Možemo dijeliti podatke o vama s društvima koja ih agregiraju kako bi pružila analitička i mjerna izvješća nama i našim partnerima.

**  3.3.3   Prodavatelji i pružatelji usluga**

Pružamo podatke i sadržaj prodavateljima i pružateljima usluga koji podržavaju naše poslovanje, kao primjerice pružanjem usluga tehničke infrastrukture, analizom načina upotrebe naših proizvoda, pružanjem korisničke podrške ili provedbom anketa.

**  3.3.4   Tijela za provedbu zakona ili pravni zahtjevi**

Kada je to nužno radi postupanja u skladu sa odredbama primjenjivih zakona i propisa, odnosno na temelju pravnih zahtjeva, dijelimo vaše podatke s tijelima za provedbu zakona.

3.4   Društvene mreže

Tamo gdje je dopušteno prema primjenjivom zakonu, možemo koristiti određene ograničene osobne podatke o vama kako bismo ih podijelili s platformama društvenih ili drugih mreža, kao što su Facebook ili Google, radi generiranja potencijalnih kupaca, privlačenja prometa na našu web stranicu ili drugog načina promoviranja naših usluga ili Pcela.ba općenito. Ove se aktivnosti obrade temelje na našem legitimnom interesu za obavljanje marketinških aktivnosti, kako bismo vam ponudili proizvode ili usluge koji mogu biti dijelom vašeg interesa.

Pcela.ba ne kontrolira niti nadzire društvene medijske platforme s kojima možemo dijeliti vaše lične podatke. Stoga sva pitanja o načinu na koji vaš davatelj usluga platforme društvenih medija obrađuje vaše osobne podatke treba uputiti takvom pružatelju usluga.

3.5   Poslovni transferi

Ako se Pcela.ba obaveže ili bude uključen u bilo koji postupak spajanja, pripajanja, sticanja, reorganizacije, prodaje imovine ili stečajnog postupka, tada možemo prodati, prenositi ili dijeliti dio ili cjelokupnu našu imovinu, uključujući vaše podatke koji su vezani uz takvu transakciju ili u pokušaj takve transakcije (npr. due diligence). O tome ćemo vas obavijestiti prije prijenosa vaših osobnih podataka i prije nego što vaši osobni podaci budi podložni eventualno drugačijim pravilima o zaštiti privatnosti.

3.6   Skupni podaci

Možemo također dijeliti agregirane/skupne informacije (informacije o našim korisnicima koje kombiniramo tako da više ne identificiraju ili ne referiraju na pojedinačne korisnike) i druge anonimizirane informacije za regulatornu usklađenost, analizu tržišta, demografsko profiliranje, marketing i oglašavanje, te u druge poslove svrhe.

 1.   OSTALE VAŽNE INFORMACIJE

4.1   Analiza vaših komunikacija

Možemo pregledati, skenirati ili analizirati vaše komunikacije na Pcela.ba ili na stranicama Pcela.ba na društvenim mrežama, za prevenciju prijevara, procjenu rizika, usklađenosti s propisima, istraživanje, razvoj proizvoda i korisničku podršku. Primjerice, kao dio naših prevencijskih napora, skeniramo i analiziramo poruke kako bismo zaštitili podatke o kontaktima i reference na druge web stranice. U nekim ćemo slučajevima možda skenirati, pregledati ili analizirati poruke kako bismo ispravili, poboljšali i proširili ponudu naših proizvoda odnosno usluga. Koristimo automatizirane metode gdje je razumno moguće. Međutim, ponekad ćemo morati ručno pregledati neke komunikacije, kao što su slučajevi radi provjera prijevara i korisničke podrške ili kako bismo procijenili i poboljšali funkcionalnost web stranice. Nećemo pregledavati, skenirati ili analizirati vaše komunikacije kako bismo vam poslali marketinške poruke treće strane, a nećemo niti prodavati recenzije niti analize tih komunikacija.

Te se aktivnosti provode na temelju našeg legitimnog interesa za osiguravanje usklađenosti s primjenjivim zakonima i našim Uvjetima, sprječavanje prijevara, promicanje sigurnosti i poboljšanje i osiguravanje odgovarajuće izvedbe naših usluga.

 1.   PARTNERI – TREĆE STRANE

Pcela.ba može sadržavati veze s web stranicama ili uslugama trećih strana, kao što su integracije trećih strana ili druge usluge treće strane (“partneri – treće strane”). Pcela.ba ne posjeduje niti kontrolira ove partnere – treće strane i kada stupite u interakciju s njima, možete pružati informacije izravno partnerima – trećim stranama, Pcela.ba ili oboje. Ovi partneri – treće strane imat će svoja pravila o prikupljanju, korištenju i otkrivanju informacija. Preporučujemo da pregledate pravila o privatnosti drugih web stranica koje posjećujete.

 1.   VAŠA PRAVA

Za sva pitanja i ostvarivanje prava navedenih u ovom odjeljku možete nam se obratiti slanjem elektroničke pošte na adresu podrska@pcela.ba. Imajte na umu da možemo od vas tražiti da potvrdite svoj identitet, prije poduzimanja daljnjih radnji na vaš zahtjev.

6.1   Upravljanje vašim informacijama i ispravak netočnih ili nepotpunih podataka

Imate pravo zatražiti da ispravimo netačne ili nepotpune lične podatke o vama. Vi ste odgovorni za ažuriranje vaših ličnih podataka.

6.2   Zadržavanje i brisanje podataka

Period čuvanja vaših ličnih podataka ovisi o svrsi obrade, kao što je navedeno u ovim pravilima o zaštiti privatnosti. Na primjer, ukoliko su nam vaši podaci potrebni radi davanja odgovora na vaše upite o uslugama ili proizvodima, vaše osobne podatke ćemo čuvati sve dok koristite naš proizvod ili uslugu. Također, kada postoji potreba da vaše osobne podatke obrađujemo u računovodstvene svrhe, čuvat ćemo ih dok za to postoje validni razlozi. Nakon što čuvanje odnosno obrada vaših podataka više ne bude potrebna za ispunjenje svrhe u koju su podaci prikupljeni i obrađivani, izbrisat ćemo ih ili anonimizirati uklanjanjem svih pojedinosti koje vas identificiraju. Ako smo zatražili vašu saglasnost za obradu vaših ličnih podataka i nemamo drugih zakonskih osnova da nastavimo s obradom, a vi povučete suglasnost, izbrisat ćemo vaše osobne podatke. Međutim, kada se odjavite sa liste primatelja marketinških poruka, zadržat ćemo vašu e-mail adresu kako bismo osigurali da vam u budućnosti ne šaljemo marketinški materijal.

6.3   Dostavljanje prigovora

Imate pravo podnijeti prigovor na aktivnosti obrade podataka od strane Pcela.ba, pred Agencijom za zaštitu ličnih podataka BiH (AZOP BiH). Ukoliko se nalazite na području EU, prigovor možete podnijeti nadležnim regulatornim tijelima za zaštitu osobnih podataka u EU ili AZOP BiH.

 1.   SIGURNOST

Kontinuirano provodimo i ažuriramo administrativne, tehničke i fizičke mjere sigurnosti kako bismo zaštitili vaše podatke od neovlaštenog pristupa, gubitka, uništenja ili izmjene. Ako znate ili imate razloga vjerovati da su vaši podaci ukradeni, zloupotrijebljeni ili na drugi način ugroženi odmah nas kontaktirajte.

 1.   PROMJENE OVIH PRAVILA

Pcela.ba pridržava pravo izmjene ovih Pravila o zaštiti privatnosti, u bilo kojem trenutku, u skladu s ovom odredbom. Ako promijenimo ova Pravila, objavit ćemo izmijenjena Pravila o zaštiti privatnosti na web stranicama Pcela.ba i ažurirati datum zadnje izmjene. Ako se ne slažete s izmijenjenom verzijom Pravilima o zaštiti privatnosti, možete zahtijevati uklanjanje svojih ličnih podataka sa web stranice Pcela.ba. Kada izmijenjena Pravila o zaštiti privatnosti stupe na snagu, vaš daljnji pristup i korištenje Pcela.ba bit će podložno revidiranim Pravilima o zaštiti privatnosti.

 1.   KONTAKTIRAJTE NAS

Ako imate bilo kakvih pitanja ili pritužbi u vezi s ovim Pravilima o zaštiti privatnosti ili našim postupcima obrade vaših podataka, možete nam poslati e-poštu ili nas kontaktirati na:

Agencija za promociju i marketing “Pčela”
Nerkeza Smailagića 15
71000 Sarajevo

e-mail: podrska@pcela.ba

 

Posljednja izmjena 15.04.2023.