1.   Što su kolačići i tehnologije praćenja?

Kolačići (engl. cookies) su mali paketi podataka koji se upotrebljavaju za pohranu i primanje anonimnih identifikatora te drugih podataka o računalima, telefonima i ostalim uređajima. Druge tehnologije, uključujući podatke koje pohranjujemo u web-pregledniku ili na uređaju, identifikatore povezane s uređajem i drugi softver, također se upotrebljavaju se za slične svrhe. U ovim pravilima sve te tehnologije nazivamo „kolačićima”.

Kolačići nam pomažu pružati, zaštititi i poboljšati naše proizvode, primjerice personalizacijom sadržaja, prilagođavanjem i mjerenjem oglasa te omogućavanjem sigurnijeg okruženja. Premda se kolačići koje upotrebljavamo mogu povremeno mijenjati u skladu s poboljšanjima i ažuriranjima, upotrebljavamo ih za sljedeće svrhe:

 • kako bi se sjetili informacija o vama, tako da nam ih ne morate ponovno davati;
 • kako biste mogli ostati prijavljeni, čak i na različitim uređajima;
 • kako bi nam pomogli da shvatimo načine na koje ljudi koriste naše usluge i kako bismo ih mogli poboljšati;
 • da bismo zaštitili vaše podatke;
 • kolačići nam pomažu prikazivati oglase i davati relevantne preporuke za poduzeća i druge organizacije osobama koje bi mogle biti zainteresirane za njihove proizvode, usluge ili ciljeve;
 • kako bi nam pomogli da prilagodimo i personaliziramo Pcela.ba, sjećajući se vaših preferencija i postavki;

Podaci pohranjeni korištenjem kolačića na Pcela.ba ne sadrže osobne detalje iz kojih bi se mogao utvrditi identitet korisnika.

Korištenje kolačića omogućava i drugim organizacijama da nam pomognu pri analiziranju načina na koji se naša web stranica koristi, mjerenju broja posjetilaca na našoj web stranici i prikazivanja marketinškog materijala.

 1.   Postoje različite vrste kolačića:

** 2.1   Kolačići prve strane**

Ovu vrstu kolačića postavlja web stranica koju posjećujete i samo ih ta web stranica može koristiti.

** 2.2   Kolačići treće strane**

Ove kolačiće postavlja netko drugi, a ne vlasnik web stranice koju posjećujete. Pcela.ba može sadržavati sadržaje drugih stranica koji mogu postaviti svoje kolačiće. Također, ako podijelite link na Pcela.ba, usluga na kojoj ga dijelite (na primjer, Facebook) može postaviti kolačić u vašem pregledniku. Nemamo kontrolu nad kolačićima treće strane – možete ih isključiti ali ne putem nas.

** 2.3   Kolačići sesije**

Ovi kolačići traju samo onoliko dugo koliko traje vaša mrežna sesija i nestaju s vašeg računala ili uređaja prilikom zatvaranja preglednika.

** 2.4   Trajni kolačići**

Ovi kolačići ostaju na vašem računalu ili uređaju i nakon što zatvorite preglednik, a traju onoliko vremena koliko je određeno u kolačiću. Upotrebljavajmo trajne kolačiće kada trebamo znati tko ste duže od jedne sesije pregledavanja. Na primjer, upotrebljavamo ih kako bi se sjetili vaših postavki i sljedeći put kada nas posjetite.

** 2.5   Neophodni kolačići**

Ovi kolačići omogućuju vam korištenje različitih dijelova Pcela.ba. Bez njih vam ne možemo pružiti usluge koje ste tražili. Neki primjeri kako upotrebljavamo ove kolačiće su: kada se prijavite na Pcela.ba, da bismo se sjetili stvari koje ste već učinili, na primjer – teksta koji ste unijeli u obrazac za registraciju, kako bi te informacije i dalje bile učitane kada se vratite na stranicu. Ova vrsta kolačića nam također pomaže da memoriramo sigurnosne postavke koje utječu na pristup određenom sadržaju. Ukoliko podesite vaš preglednik tako da blokirate ovu vrstu kolačića, određene funkcije i usluge neće funkcionirati u odnosu na vas.

** 2.6   Funkcionalni kolačići**

Oni nam pomažu da prilagodimo Pcela.ba, sjećajući se vaših preferencija i postavki. Na primjer, da se sjetimo vašeg omiljenog sadržaja, da vam ne prikazujemo iste poruke koje se odnose samo na nove posjetitelje ili da se sjetimo nekih drugih postavki.

** 2.7   Kolačići izvedbe**

Ova vrsta kolačića nam pomaže da razumijemo kako posjetitelji koriste Pcela.ba, kako bismo se mogli poboljšati. Oni nam pomažu da isprobavamo različite ideje. Ponekad koristimo i kolačiće drugih kompanija (npr. kolačiće Google Analytics) radi analize kako posjetitelji koriste Pcela.ba. Neki primjeri kako upotrebljavamo ove kolačiće su: prikupljanje podataka o najčešćim posjetiteljima Pcela.ba, kako bismo mogli poboljšati naše online usluge ili kako bismo se pobrinuli da web-lokacija ispravno funkcionira i da popravlja sve eventualne pogreške, kako bi poboljšali izgled i dojam Pcela.ba. Kolačići izvedbe se također koriste radi prikupljanja informacije o tome koji dijelovi naše web stranice su najposjećeniji i od koje vrste korisnika.

** 2.8   Kolačići za oglašavanje**

Radi se o kolačićima koje upotrebljavamo kako bi vam, prilikom posjete Pcela.ba, mogli prikazati posebno ciljane oglase, ovisno o vašim preferencijama. Koristimo i mreže za oglašavanje koje mogu pratiti vaše pregledavanje na različitim web lokacijama. Primjera radi, ukoliko često pregledate članke o jelu i piću. Ova vrsta kolačića prikuplja informacije o vašim posjetima našoj web stranici, sadržaju koji pregledate, linkovima koje ste koristili, kao i informacije o vašem pregledniku, uređaju i IP adresi.

 1.   Koliko dugo traju kolačići?

Neki kolačići se brišu kada zatvorite preglednik na svojoj web-lokaciji ili aplikaciji. Drugi ostaju duže, ponekad trajno, i spremljeni su na vaš uređaj pa su tamo i kada ga ponovo koristite.

 1.   Kako mogu kontrolirati svoje kolačiće i praćenje?

Kada nas prvi put posjetite, obavijestit ćemo vas o našim kolačićima.

Vaš preglednik ili uređaj mogu sadržavati postavke koje vam omogućuju da odaberete hoće li se kolačići spremati u pregledniku, te mogućnosti brisanja kolačića. Dodatne informacije o tim kontrolama potražite na stranicama vlasnika preglednika ili uređaja. Imajte na umu da, ako onemogućite upotrebu kolačića u pregledniku, to može značiti da ne možete pristupiti nekim uslugama Pcela.ba ili da neki dio stranice neće ispravno ili u punom obimu raditi za vas. Primjera radi, isključivanjem kolačića za oglašavanje reducirat ćete broj oglasa prilagođen za vas, iako će se na vašem pregledniku i dalje prikazivati marketinški materijal, dijelom prema vašim preferencijama, a dijelom u općem obimu marketinga namijenjenog za sve posjetioce Pcela.ba.

Također postoje i alati trećih strana putem kojih možete blokirati kolačiće.

 1.   Kako ću saznati o izmjenama ovih pravila?

Ponekad ažuriramo svoja pravila koja se tiču upotrebe kolačića i zaštite osobnih podataka. Ako napravimo važne izmjene, primjerice o tome kako upotrebljavamo vaše osobne podatke, obavijestit ćemo vas. To može biti obavijest, elektronička pošta ili poruka u vašoj aplikaciji.

 1.   Kako mogu kontaktirati Pcela.ba?

Saznajte više i kontaktirajte nas o svojim pravima:

 • putem e-pošte: podrska@pcela.ba;
 • poštom: Agencija za promociju i marketing “Pčela” Sarajevo, Nerkeza Smailagića 15, 71000 Sarajevo

 

Posljednja izmjena 15. 04. 2023.