- By AD
Pčelar Selvir Čolić i njegova supruga Elma s velikom posvećenošću i ljubavlju bave se pčelarstvom posljednjih 15-tak godina, a njihov med dosad se našao u domovima mnogih država, izvještava agencija Anadolija a prenosi Oslobođenje.
U podnožju planine Treskavice, oko 25 kilometara od centra Sarajeva, nalazi se selo Godinja kod Trnova u kojem se već godinama porodica Čolić bavi proizvodnjom meda, ali ujedno uživaju u čarima čiste prirode, daleko od gradske buke i vreve.
Pčelar Selvir Čolić i njegova supruga Elma s velikom posvećenošću i ljubavlju bave se pčelarstvom posljednjih 15-tak godina, a njihov med dosad se našao u domovima mnogih država, od Evrope pa sve do daleke Azije.
Čolić u razgovoru za agenciju Anadoliju ističe kako je za bavljenje pčelarstvom vrlo važno imati ljubav prema pčelama, a sam prinos meda na kraju zavisi od mnogo faktora, posebno od vremenskih uvjeta.
“Pčelarstvo zavisi od godine, kakva je godina. Ova godina je strašno teško počela, bilo je puno mrazeva, izgubili smo bagremovu pašu. Nismo imali sreće da uberemo taj bagrem. Zadnjih par godina ta bagremova paša, koja je glavna, je izdala. Što se tiče ovog meda, livade i planine, imam običaj reći da planina nikada nije izdala čovjeka. Ova godina je sada solidna s obzirom na broj košnica, mi smo zadovoljni, imamo za naše kupce”, kazao je ovaj iskusni pčelar.
Pčelarstvo iziskuje mnogo truda
“Nismo u mogućnosti da širimo tržište, jer smo sami ja i supruga u ovom poslu. Ovo je previše posla za sedam, osam pa čak i deset ljudi, ali nas dvoje stižemo nekako, posvetili smo se tome”, napominje Čolić.
Pčelinji proizvodi su, kako je istakao, veoma korisni za zdravlje ljudi, posebno kao prevencija protiv mnogih bolesti.
“Što se tiče meda, obično ljudi, kad se spomene pčela, odmah pomisle med, ali med dođe tek na nekom drugom, trećme mjestu, prije toga imate i matičnu mliječ, propolis, polen kao najjači prirodni protein, propolis najjači antibiotik, matična mliječ je dobra kod mnogih bolesti pa čak kažu da je dobra i protiv karcinoma, a med kao med, dobar je kao preventiva, svakodnevno uzimati po kašičicu”, ističe ovaj pčelar.
Kompletan članak pročitajte na portalu Anadolije.