December 5, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo je sastanak s predstavnicima pčelarskog sektora u Federaciji BiH na kojem su učešće uzeli i predstavnici akademske zajednice te predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Na sastanku je razgovarano o Programu razvoja pčelarstva u Federaciji BiH koji podrazumijeva povećanje produktivnosti i proizvodnje u pčelarstvu, unapređenje kvaliteta i plasmana pčelinjih proizvoda, unapređenje zdravstvenog stanja pčela i smanjenje rizika od trovanja pčela te očuvanje postojećih, povećanje i bolje iskorištavanje površina medonosnog bilja.

Bešćo Alibegović, pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju, informisao je prisutne učesnike sastanka o trendu povećanja broja pčelinjih zajednica kao i povećanju izdvajanja novčanih podrški u ovoj proizvodnji.

Predstavnici pčelarskih saveza iskazali su opredijeljenje za bolju saradnju te naglasili neophodna dodatna povećanja i izdvajanja novčanih podrški za pčelare u Federaciji kako bi dostignuti nivo proizvodnje bio očuvan i poboljšan pri čemu bi trebalo donijeti Program razvoja pčelarstva u Federaciji BiH.

Pored navedenog, od strane predstavnika pčelarskog sektora u Federaciji BiH, ukazano je i na potrebe izmjene određenih dijelova postojećeg Pravilnika u vezi sa „selećim pčelinjacima“ te potrebi izrade katastra pčelinjih paša. Također je ukazano na pojavu  ilegalnih i sumnjivih lijekova koji mogu ugroziti zdravlje pčela i opstanak pčelinjih zajednica, različita tretiranja i naplate „pašarine“ od strane kantona, probleme „proljetnog pregleda“ zbog različitih administrativnih procedura, probleme s pojavom patvorenog meda kao i sve češće pojave napada divljači na pčelinjake.

Istaknuto je da će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva poduzeti aktivnosti na izradi Programa razvoja pčelarstva u Federaciji BiH kao i druge aktivnosti koje su u nadležnosti ovog ministarstva s ciljem unapređenja sektora pčelarstva u Federaciji BiH, saopćeno je na web stranici ovog Ministarstva.