January 9, 2024/Izdvojeno
  • By AD

Zbog sve učestalijih napada divljači na stoku i poljoprivredna dobra, ka Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upućena je inicijativa  da skladu sa svojim nadležnostima utvrde određene izmjene propisa i upute ih u dalju proceduru.

Inicijativu je uputio zastupnik u Skupštini KS, Mahir Dević, ističući manjkavosti mjera i zakona u cilju sprečavanja šteta od divljači, a koje su se pokazale kroz nekoliko primjera na poljoprivrednim dobrima, posebno na pčelinjacima izazvane napadima medvjeda.

Apsurdnim i nelogičnim se čini Mjera u cilju sprečavanja štete od divljači i na divljači kroz član 7. kojim je propisano da je vlasnik dužan osigurati da stoku ispušta na ispašu pod kontrolom i uz stalni nadzor i obezbjeđenje čuvara gdje pojam čuvar označava svako fizičko lice. Kroz Zakon o veterinarstvu pod stokom se podrazumijevaju i pčele koje ne mogu biti tretirane kao krupna stoka i gdje je nemoguće obezbijediti fizičko lice kao čuvara, naveo je Dević.

Neophodno je, kako je dalje naveo, da kroz određene izmjene i dopune propisa omogućiti ublažavanja nastale štete koje na poljoprivrednim dobrima, odnosno pčelinjacima čini medvjed, piše Agroklub.