October 2, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Uz lošu sezonu najveći neprijatelj pčelarima je lažni med i krajnje vrijeme je da se ovom problemu stane u kraj, kao što je to slučaj u Srbiji.

Nova metoda provjere u Srbiji pokazala je da od 25 uzoraka meda u 22 uzorka postoji dodatak neke vrste šećera. Pčelari ističu da je taj podatak alarm da se i kod nas što prije sprovedu analize i na taj način razdvoji lažni i domaći med.

Predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” iz Trebinja Obrad Ninković rekao je za “Glas Srpske” da je patvoreni med prisutan u cijeloj BiH, te da se pod hitno tome mora stati u kraj.

“Oni koji bi trebalo da se tim bave ne obavljaju svoj posao, a mi pčelari nemamo instrumente da spriječimo prodaju tog meda. Apelujem na nadležne da pooštre mjere kontrole i prodaje meda u smislu zaštite potrošača, ali i nas pčelara jer smo suočeni sa nelojalnom konkurencijom”, rekao je Ninković.

Kako kaže, lažni med puno je jeftiniji od domaćeg, uz kvalitet koji je i više nego sporan.

“Najbolji primjer je tezga pored Starog mosta u Mostaru gdje velikim natpisom piše da tri teglice meda koštaju 15 maraka. Nemoguće je ostvariti bilo kakvu zaradu od prodaje pravog meda po tim cijenama”, kazao je Ninković.

Prinosi

Hercegovina je najbolje prošla od svih krajeva ove pčelarske sezone, a za kilogram meda potrebno je izdvojiti oko 25 maraka.

“Imamo još jesenje medobranje, to je paša vrijeska i brštana, ali svodimo račune i godina je bila poprilično dobra u odnosu na ostale. Ove godine možemo se pohvaliti da je svaki pčelar izvrcao od 20 do 30 kilograma po pčelinjem društvu”, rekao je Ninković.

—–

Kako unaprijediti prodaju meda?
Oglašavanjem na Pcela.ba promovirajte svoje proizvode i time svojim kupcima dajte do znanja da proizvodite kvalitetan med i proizvode od meda. Budite drugačiji od konkurencije.