October 17, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Savez pčelara Unsko-sanskog kantona (USK) organizirao je deveti Sajam pčelarstva i meda “Put zlata”, koji je otvoren na Gradskom trgu u Bihaću.

Sajamska manifestacija trajala je dva dana, a generalni pokrovitelji i ove godine su Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo privrede.

“Vlada Unsko-sanskog kantona kontinuirano podržava Savez pčelara USK u svim aktivnostima, uključujući i organizaciju ovog sajma i njihove aktivnosti na brendiranju proizvoda radi zaštite domaće proizvodnje i povećanja konkurentnosti. Zahvala pčelarima za sve ono što rade i što smo prepoznatljivi i po njihovim vrhunskim proizvodima”, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Na Sajmu pčelarstva i meda predstavilo se više od 20 izlagača iz USK.

“Na Sajmu je prisutan 21 izlagač iz svih osam gradova i općina, a prezentirana je zaista široka paleta pčelinjih proizvoda – od meda, polena, propolisa, do mješavine proizvoda. Sajam je zapravo prezentacija našeg rada, kvalitete proizvoda, ali i ovog vida turističke ponude Unsko-sanskog kantona”, kazao je predsjednik Saveza pčelara USK Hajrudin Šabić tokom otvorenja ovog sajma.

U ime gradonačelnika Bihaća otvorenju je prisustvovala Jasmina Ćoralić, pomoćnica gradonačelnika – šefica Službe za finansije, privredu i poljoprivredu Grada Bihaća, koja je tom prilikom istakla da Grad Bihać kontinuirano podržava svoje pčelare u skladu sa mogućnostima, te da su Bihaćki pčelari jedni od najorganizovanijih i najnagrađivanijih na području čitave BiH, a njihovi proizvodi su bitna karika turističke ponude Grada Bihaća.

Kantonalni savez pčelara trenutno ima oko 700 članova, a redovno posjećuju domaće i međunarodne sajmove meda.