April 22, 2024/Izdvojeno
  • By AD

April je za pčelare ključni mjesec u godini. Vrijeme se zagrijava, priroda budi, a pčele ubrzano izlijeću iz košnica i sakupljaju nektar i pelud. Cilj je u ovom razdoblju osigurati jake i zdrave zajednice koje će moći iskoristiti glavnu pašu u maju.

Širenje leta i proširenje same košnice

Osigurajte, ako već niste, da imate puno rezervnih okvira i medišnih nastavaka pri ruci za nadolazeću sezonu. Neće ih nadam se biti previše. Ako ništa drugo, ako planirate pokupiti odnosno uhvatiti roj ili dva, uvijek je najbolje za tako nešto biti spreman unaprijed.

Potrebno je obratiti pažnju na zdravlje pčela i moguće znakove bolesti. Po potrebi vrši se širenje leta i proširenje same košnice dodavanjem nastavaka sa satnim osnovama u nastavljačama dok se kod AŽ i sličnih redovno dodaju novi okviri. 

Prije svega se preporučuje pratiti lokalna vremenska prognoza, pa se prema njoj prilagođavaju radovi direktno u pčelinjaku. Uostalom kao i uvijek preporučuje se koristiti zaštitna oprema prilikom rada s pčelama bez obzira na iskustvo pčelara. S pčelama se uvijek radi strpljivo i pažljivo bez prevelike buke i trešnje.

Vrši se stimulativno prihranjivanje. Kada još nema dovoljno prirodne paše i legla, mogu se prihranjivati rijetkim sirupom napravljenim od vode i šećera u omjeru 1:1. Stimulativno prihranjivanje potiče razvoj pčelinje zajednice i pomaže u jačanju pčela.

Suzbijanje varooze:

  • Varroa je parazit koji ugrožava zdravlje pčela.
  • U aprilu se provode kontrole i preventivne mjere borbe protiv varooze, uz korištenje zakonski odobrenih sredstava.
Ne želite li ga, spriječite rojenje 

Posmatranje rojenja dio je aktivnosti u aprilu i maju. Zakasni li pčelar s nekim od radova, sklone su u tim mjesecima rojenju. Pratite znakove i poduzmite mjere za sprječavanje rojenja, ako je potrebno i ako ih ne želite na svom pčelinjaku.

Uzgoj matica također se počinje u ovom mjesecu. Ako želite uzgojiti nove matice, u aprilu je vrijeme za formiranje jakih odgajivačkih porodica.

Skupljanje peludi dio je radova koji ovisno o lokaciji pčelinjaka počinju baš u naredna dva mjeseca. Ako želite prikupljati pelud, u aprilu je idealno vrijeme za postavljanje skidača peludi. U ovom mjesecu je potrebno početi pripremati i opremu za vrcanje meda, ako već niste počnite razmišljati i o nabavci ambalaže za med i slično.

Zaključak: April je za pčelare vrlo aktivan i prvenstveno zahtjevan mjesec, ali uz dobru organizaciju i brigu o pčelinjim zajednicama on može za sebe osigurati poprilične količine meda. Uz dobru praksu i predan rad, pčelarstvo za njega može biti izuzetno korisno i pozitivno iskustvo, piše Agroklub.ba