Opis

OPG “BILE” Kupres je obrt za uzgoj pčela, proizvodnju meda i voska osnovan 2020. godine koje se bavi pčelarstvom kao osnovnom djelatnošću i mješovitom proizvodnjom zdrave hrane, s jednom zaposlenom osobom, na planinskom području nadmorske visine od 1100-1200 mnv. U posjedu raspolaže s 3,5 ha vlastitog zemljišta i gospodarskim objektima. Nalazi se u Zloselima, 4 km od Kupresa na regionalnom putu Kupres-Banja Luka.

U budućnosti se vide u agroturizmu i apiterapiji, sakupljanju ljekovitog bilja te proizvodnji prirodnih preparata na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja koje u današnje vrijeme postaju sve traženiji proizvodi. Nastoje uspostaviti vezu između diversifikacije djelatnosti u pčelarstvu i ruralnog turizma putem budućih aktivnosti.

Razvoj vide u spajanju poljoprivrede i turizma tj. u agroturizmu. Kupres je prepoznata destinacija tokom zimskih mjeseci, a činjenica je da potražnja i tokom ljetnih mjeseci postaje sve izraženija.

U skoroj budućnosti u planu je izgradnja višenamjenskog objekta koji će objediniti s jedne strane potrebe za skladištenjem i prostorom za preradu meda prema europskim standardima, a s druge strane planiran je i prostor api-komora za api-terapiju (inhalacija aerosoli iz košnice).

Posjetitelji će moći sudjelovati u aktivnostima na pčelinjaku, pratiti proces prerade, te kušati proizvode nakon njihova nastanka.

Izrađen je Idejni i Glavni projekt koji obuhvaća izradu investicijsko tehničke dokumentacije objekta na dvije etaže željenih dimenzija i neto površine. Prizemlje će se koristiti za pčelarstvo, a kat za smještajne jedinice.

OPG Bile pojeduje 85 pčelinjih zajednica, upisanih u Registar poljoprivrednih proizvođača (RPG) i Registar pčelinjaka, a u budućnosti planiraju širenje proizvodnje. Osim matičnog pčelinjaka, nabavljena je osnovna profesionalna oprema za rad.

Pčelarstvo na Kupresu pokazuje potencijal za rast i razvoj, visoka nadmorska visina, planinski zrak i okoliš rezultiraju medom iznimne kvalitete, što tržište i prepoznaje, a zimski turizam i postojeća potražnja daju sigurnost u plasman proizvoda. Od samog početka, ulažu velike napore da proizvodi imaju kvalitetu a ne kvantitetu, što svake sezone potvrđuju slanjem uzoraka na međunarodna natjecanja u ocjenjivanju kvalitete meda a rezultati analiza daju odlične rezultate.

U službi obogaćivanja pčelinje paše, svake godine sade razno medonosno bilje i stabla voća. Kako su usmjereni na održivo pčelarstvo i nastoje pčelama osigurati što više izvora nektara i peludi, na posjedu i u neposrednoj okolini zasadili su manje nasade maline, kupine, šljive, jabuke i trešnje, te su u mogućnosti ponuditi njihove plodove i proizvode: sokove, svježi plod, pekmeze i sl.

Dobitnici su posebnog priznanja “Zlatna pčela” za najbolje ocijenjeni med u 2023. godini.