December 20, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu usvojena je Direktiva o medu. “Dosadašnji sistem, odnosno oznaka ‘mješavina EU/ne-EU meda’, se godinama zloupotrebljavao kako bi se uvozio i prodavao patvoreni. Nove oznake na pakiranju će sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao prema razmjeru udjela s jasno istaknutom oznakom na deklaraciji”, istaknula je europarlamentarka i izvjestiteljica evropskih socijalista Biljana Borzan koja se za to dugo zalagala, prenosi Agroklub.

Naime, dosadašnja praksa po kojoj je evropski med mogao sadržavati 1 posto evropskog i 99 posto patvorenog kineskog odlazi u historiju.

“Dosadašnja iskustva pokazala su da su prevare krivotvorina postale sve sofisticiranije i da je uz važeću regulativu bilo sve teže spriječiti prevare potrošača. Ovakvim pristupom zaštitit ćemo s jedne strane potrošače, a s druge strane pčelare koji proizvode pravi, domaći, od prevaranata koji su jeftiniji i nekvalitetniji šećerni sirup prodavali pod imenom med”, kaže Borzan.

Također, navodi kako su, od 123 stranih kompaija koje ga izvoze na tržište EU, proizvodi njih 70 sadržavali šećerni sirup. Najviše tih uvoznika, njih 20, je iz Kine, dok su ostali iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske.

“Došlo je do toga da je šansa kako ćete biti prevareni pri kupnji ove namirnice u trgovini skoro 50:50, što je nedopustivo!”, istaknula je. Osim novih pravila za označavanje porijekla, kaže, mora se postrožiti i inspekcijski nadzor i dodaje “Inspekcije trebaju biti opremljene da detektiraju ultrafiltrirani ‘med’, u kojem praktički nema peludi, te proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stepeni, odnosno onaj koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem. S ovim tome konačno stajemo na kraj”.