April 8, 2023/Api terapija

Apiterapija je alternativni oblik terapije koji koristi proizvode pčela, poput meda, propolisa, matične mliječi, peludi i pčelinjeg otrova, za liječenje različitih bolesti i stanja.

Ovaj oblik terapije ima dugu povijest i tradiciju, a prvi zapisi o njemu datiraju iz drevnog Egipta, Grčke i Kine. Tokom vremena, apiterapija se razvijala u različitim dijelovima svijeta, uključujući Europu, Aziju i Ameriku.

Praktikanti apiterapije tvrde da proizvodi pčela mogu poboljšati imunološki sistem, smanjiti upale, povećati energiju i pomoći u liječenju različitih stanja, uključujući artritis, astmu, alergije, dijabetes, migrene, multiple sklerozu, Parkinsonovu bolest i druge.

Važno je napomenuti da apiterapija nije prihvaćena kao medicinski tretman od strane većine medicinskih zajednica i da bi trebala biti primjenjivana samo uz savjet i nadzor kvalificiranog zdravstvenog radnika.

Postoji nekoliko api centara u Bosni i Hercegovini koji se bave proizvodnjom i prodajom pčelinjih proizvoda, kao i edukacijom o apiterapiji i drugim aspektima pčelarstva.