May 21, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Udruženje pčelara „Behar“ Goražde povodom 20. maja, Svjetskog dana pčela, organiziralo je javnu tribinu o važnosti pčelarstva a događaju je prisustvovao i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar kojem je ovo bila i prva zvanična posjeta Bosanskopodrinjskom kantonu.

Upravo je na prijedlog Republike Slovenije Generalna skupština UN-a u New Yorku usvojila Rezoluciju o Svjetskom danu pčela koji se obilježava svakog 20. maja, na dan rođenja Slovenca Antona Janše, pionira savremenog pčelarstva. 

Ambasador Sedar naglasio je da i ambasada Republike Slovenije u Sarajevu kontinuirano podržava i promoviše ovaj datum kao i niz drugih aktivnosti u vezi sa pčelama i pčelarstvom,

– Vlasti na svim nivoima i kantona i Federacije trebaju da ponude bolja rješenja za pčelare i pčele, a ono koliko znam o vašoj zemlji je da imate ogroman potencijal za razvoj pčelarstva – poručio je Sedar.

Tokom tribine govorilo se o obrazovanju u pogledu odnosa prema prirodi i pčelama, medu u svakodnevnom životu ljudi i izazovima savremene upotrebe pčela i pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ishranu.

– Svjetski dan pčela obilježava se širom svijeta u cilju upozorenja zbog smanjenja njihovog broja i podizanja svijesti o njihovom značaju. Naša misija je skretanje pažnje, ali i otklanjanje problema koji su danas prisutni u pčelarstvu, a tiču se uzgoja, zaštite pčela, podsticajne politike, prerade i prodaje meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi meda – kazao je predsjednik Saveza pčelara FBiH Rehad Deljo.

O pčeli i pčelarstvu u obrazovnom programu i mladim pčelarima govorili su  Evgenije Žolković i Besim Huseinagić, dok su na značaj stručnog izučavanja pčele ukazali prof. dr. Behija Dukić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i Munib Husejnagić, predsjednik Saveza pčelara Zeničko-dobojskog kantona.

O ekonomiji i problemima u pčelarstvu govorili su prof. dr. Halil Omanović, sa Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta Sarajevo i Rehad Deljo predsjednik Saveza pčelara Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: BHRT