November 16, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Federalni agromediteranski zavod Mostar i Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo organizatori su završnog skupa manifestacije “Deseti dani meda u Federaciji BiH”, koja će se održati 17. novembra u Mostaru.  U sklopu ove manifestacije između ostalog, bit će upriličena dodjela plaketa za kvalitetu meda u šest kategorija – bagremov, cvjetni, kestenov, livadski, medljikovac i ostali.

Ocjene kvaliteta testiranih uzoraka meda vršene su u skladu sa važećim pravilnicima BiH za laboratorijsku kontrolu kvaliteta, a senzorsko ispitivanje obavili su iskusni ocjenjivači organizirani u dvije komisije, naveli su organizatori.

Posjetioce očekuju i tri stručna predavanja, tako će Pejo Janjić iz Federalnog ministarstva poljoprivrede govoriti o pčelarstvu u novoj Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH do 2027. godine, Dragan Brenjo iz Agencije za sigurnost hrane BiH upoznat će prisutne o važnosti dobivanja oznaka kvalitete izvornost (PDO) i geografskog porijekla (PGI) za med u BiH, dok će se predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet u svom predavanju fokusirati na podršku pčelarstvu u Evropskoj uniji. 

Manifestacija će početi u petak u 10 sati u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda.