October 7, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Krajem septembra u Sloveniji, u Domu kranjske pčele u Višnjoj Gori, održan je službeni inicijativni sastanak za osnivanje evropskog pčelarskog saveza.

Učesnici sastanka podržali su sve aktivnosti Međunarodne federacije pčelarskih udruženja i drugih organizacija na unapređenju ovog sektora ali su izdvojili domaće probleme koje moraju rješavati na lokalnom nivou. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici pčelarskih saveza Slovenije, Češke, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore te potvrdili potrebu ovakve asocijacije.

Tri glavna cilja osnivanja evropskog pčelarskog saveza se ogledaju u: 

  1. Borbi protiv patvorenog meda koji je preplavio evropsko tržište; 
  2. Borbi za uvođenje posebnih podrški po košnici na temelju doprinosa oprašivanju kultiviranog i nekultiviranog bilja te unapređenju ekologije; 
  3. Borba protiv nepravilne uporabe pesticida otrovnih za pčele. 

“Popis ciljeva je vrlo dugačak i opsežan te će biti prezentiran u narednom razdoblju, ali ova su tri ključna i moraju biti okosnica njenog djelovanja na početku rada”, poručuju u SPOS-u te dodaju kako je dogovoreno da će se osnivačka skupština održati u Srbiji, u Rači, u Centru za sakupljanje i promet pčelarskog meda SPOS-a “Naš med”, 9. februara 2024. godine.  

Plan je da sjedište saveza bude na teritoriju EU iz praktičnih i političkih razloga te da i njen prvi predsjednik bude iz neke od EU država članica.