April 19, 2024/Izdvojeno
  • By AD

Uranjeno cvjetanje voća i bagrema naglo su proteklih dana prekinuli kiša i snijeg. Behara više nema, ali za pčele “nema zime”. Medobranje je ove godine počelo 20-tak dana ranije pa su nektara i polena imale u izobilju, odnosno dobro su se razvile i pripremile za predstojeće paše.

“Medobranje je prva četiri dana bilo izuzetno dobro, ljudi koji su vozili pčele na bagrem u Posavinu, Modriču i Podrinje pošli su izuzetno dobro, imali su prinose i po četiri, pet kilograma dnevno”, kaže Senad Hodžić, predsjednik Saveza pčelara TK koji je dva dana “ujagmio” po više od četiri kilograma, prenosi Agroklub.ba.

Zahlađenje je prekinulo medobranje pa su pčele sada malo aktivne i troše zalihe. Prema riječima Hodžića, vjeovatno će biti i rojevog nagona, stoga bi pčelari trebali posvetiti pažnju pregledu košnica i spriječiti rojenje koje je štetno za medobranje ili da formiraju nove rojeve.

Nadati se je, kaže nam, da bagrem još nije prošao u visočijim dijelovima, gdje nije bio još iscvjetao. Onaj koji treba da cvjeta nije oštećen i on će dati do 30-40 posto nektara u odnosu na onaj prvi.

“Odmah poslije bagrema, a možda će se i preklopiti je bagremac, uvijek je bilo lufta 7-10 dana, tako da je ova godina specifična jer će cvjetnice ići jedna za drugom i preklapati se, tako da očekujemo i lipu u maju, prije je bila u junu zato se zove mjesec lipanj”, dodaje ovaj pčelar i kaže kako treba očekivati dobru godinu.

“Pregled treba izvršiti u najtoplijem dijelu dana, otprilike od 12 sati, jer je tada na suncu, gdje su i košnice, toplo. Ne treba odugovlačiti, kratko pregledati, zatvoriti je i pustiti ih da rade”, savjetuje Hodžić na kraju razgovora za Agroklub.ba.

Kompletan članak pročitajte na Agroklub.ba