June 20, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Savez pčelara Tuzlanskog kantona izvijestio je posredstvom svoje facebook stranice da nastavlja  aktivnosti na stvaranju boljeg ambijenta i podrške za pčelare Tuzlanskog kantona.

Kako su istakli iz ovog Saveza, na više sastanaka sa ministrom poljoprivrede Fedahijom Ahmetovićem i pomoćnikom za poljoprivredu Samidom Šarcem, te stalnim kontaktom sa predsjednikom Skupštinske komisije za poljoprivredu Husejnom Tokićem kao i pojedinim članovima ove komisije, iznosili su probleme sa kojima se susreću pčelari i tražili da se povećaju izdvajanja za poticaje u pčelarstvu i zdravstvenoj zaštiti pčela i očuvanja pčelinjeg fonda.

Da su napori urodili plodom, navode činjenicu da su izdvajanja u posljednje četiri godine značajno povećana.

“Napominjemo da je izdvajanje za pčelare iz budžeta TK u 2018. godini bilo samo 20.000 KM a da je za 2023. godinu predviđeno 197.990 KM za poticaje od 15 do 19 košnica i 283.500 KM za zdravstvenu zaštitu i očuvanje pčelinjeg fonda od 15 do 500 košnica što ukupno iznosi 481.500 KM”, naveli su iz Saveza.

U 2023. godini kantonalni poticaji za TK će iznositi:

– Poticaj po košnici pčela od 15 do 19 košnica, iznosit će 13 KM po košnici.

– Zdravstvena zaštita i očuvanje pčelinjeg fonda od 15 do 500 košnica, iznosit će 10 KM po košnici.

“Ovom prilikom želim se zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede na podršci pčelarima TK, nadam se da ćemo i u narednom periodu imati dobru saradnju i razumijevanje za pčelare.

Posebno moram istaći doprinos predsjedika Skupštinske komisije za poljoprivredu Huseina Tokića sa kojim smo u posljednje 4 godine imali izuzetno dobru saradnju i podršku i koji je jedan od najzaslužnijih ljudi za povećanje poticaja u pčelarstvu i uvođenje novčanih sredstava za zdravstvenu zaštitu pčela i očuvanje pčelinjeg fonda Tuzlanskog kantona”, naveli su iz Savez pčelara Tuzlanskog kantona.