August 16, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Pčelarsko društvo Nektar iz Tuzle i JU Veterinarski zavod TK Tuzla organizirali su prethodnog vikenda Trening za senzoričare meda. Istom je prisustvovalo 20 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Moderator, predavač i voditelj treninga bila je Selma Kunić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije s dugogodišnjim iskustvom vođenja panela senzoričara u svrhu kontrole kvalitete i razvoja raznih prehrambenih proizvoda, a inače ocjenjivač pčelinjih proizvoda.

Ovakav jedinstven trening u BiH iniciran je potrebom kvalifikovanja odabranih ocjenjivača u svrhu formiranja panelista tokom ocjenjivanja meda, a u sklopu Međunarodnog sajma „MEDENA“ Tuzla čiji je organizator PD „Nektar“ Tuzla.

Inače senzorska procjena je znanstvena disciplina koja potiče, mjeri, analizira i interpretira reakcije onih karakteristika hrane i tvari koje se zapažaju osjetilima vida, mirisa, okusa, dodira i sluha.

Generalno senzorsku analizu koristimo kod razvoja novih proizvoda, kontrole kvalitete, poboljšanja proizvoda, promjene sastava proizvoda, usporedbe sa konkurentnim proizvodima, te utvrđivanja razlika kvalitete proizvoda između šarži istog.

Za razliku od hemijskih, fizičko-hemijskih i mikrobioloških analiza koje su objektivne, senzorne analize se apriori označavaju kao subjektivne. Stoga da bi se senzorne analize mogle smatrati objektivnim, neophodno je između ostalog da ih izvode provjereni i uvježbani ocjenjivači.

Naime, kako bismo se riješili preferenci i pristranosti panelista, u vezi sa ocjenjivanjem uzorka, potrebno je provoditi školovanje i trening odabranih ljudi. Inače prednosti panela u ocjenjivanju uzoraka proizvoda je veća sigurnost ocjena, bolja ponovljivost ocjenjivanja te izbjegavanje odstupanja ocjena.

Kako je najavljeno ovaj nivo i svi budući nivoi treninga postat će praksa budući da PD „Nektar“ Tuzla gradi brend sajma „MEDENA“ Tuzla puno desetljeće, a u sklopu kojeg je ocjena uzoraka pčelinjih proizvoda te samo u prethodnoj godini je u takmičarskom dijelu ocjenjeno 925 uzoraka iz 25 zemalja svijeta.