April 4, 2024/Izdvojeno
  • By AD

Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu objavljen je u Službenim novinama Federacije BiH i na web stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Programom je predviđeno 175 miliona za poljoprivredu u Federaciji BiH a za novčane podrške u okviru poticaja proizvodnji u pčelarstvu predviđeno je 3 miliona KM.

Programom je predviđeno da se u okviru modela podrške proizvodnjama podrže klijenti koji mogu da ostvare pravo na novčanu podršku za  pčelarsku proizvodnju i to za košnice pčela i uzgoj pčelinjih zajednica na način da klijent ostvaruje pravo na  novčanu podršku za minimalno 20, a maksimalno 500 pčelinjih zajednica.

Predviđeno je da pčelari u Federaciji BiH mogu ostvariti podrške od 20 KM po košnici za pravna lica i 15 KM po košnici za fizička lica.

Također, predviđena je i mogućnost dodatne novčane podrške od 10KM po košnici uz uslov da klijent proda minimalno 3 kg meda po košnici. Podsjetimo, Nacrtom Programa bio je predviđen iznos od 5KM.

Pored navedenog, pčelarima na raspolaganju stoje i ulaganja u okviru Modela ruralnog razvoja.