October 30, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Novembar je mjesec u kojem pčele ulaze u ‘zimski san’. Pčelinjak je ovisno o lokaciji većinom u mirovanju, pa je to pčelarima vrijeme za završne radove i pripreme za nadolazeću zimu.

Najvažniji posao je kontrola zimskih zaliha. Pčelar treba provjeriti ima li dovoljno meda i peludi za prehranu pčela tokom cijele zime. Ako je potrebno, trebao bi dodati med, pelud ili pogače.

Provjerite stanje zajednica

Kao i kod tretmana protiv varoze, treba pregledati ne samo neke već sve zajednice u pčelinjaku. Provjeriti stanje legla, prisutnost matice, ima li znakova bolesti ili štetnika poput voluharica i miševa. Ako je potrebno, ovisno o čemu se radi, treba poduzeti odgovarajuće mjere.

U novembru se košnice ako to nije odrađeno prije ‘zatvaraju’ češljevima, stavljanjem stiropora ili najlona na vrh košnice (kod LR-a) kako bi se pčele zaštitile od hladnoće i prodora miševa i rovki. 

Ostali radovi

Osim navedenih poslova, mogu se obaviti i sljedeći radovi:

  • Prodaja meda i drugih pčelinjih proizvoda na sajmovima
  • Počinje farbanje i popravak košnica
  • Nabava opreme i pribora za sljedeću sezonu
  • Završno uređenje okoliša pčelinjaka

Kako pripremiti pčele za zimu?

Da bi pčele preživjele zimu, potrebno je osigurati im dovoljno hrane, topline i zaštite od štetočina. Trebaju dovoljno meda i peluda za prehranu tokom cijele zime. 

Pčele se griju vlastitim tijelima, gibanjem mišića. Stoga je važno da je košnica dobro izolirana kako bi se pčele zaštitile od hladnoće.

Zaštita od štetnika

Pčele mogu biti napadnute od raznih štetočina, poput varoe, nozemoze i gljivica. Pčelar treba poduzeti odgovarajuće mjere za njihovu zaštitu. U nekim predjelima postoji i opasnost od medvjeda koji i tokom zimskih mjeseci mogu posjetiti pčelinjak u potrazi za hranom.

Kompletan članak pročitajte na Agroklub.ba