August 31, 2023/Izdvojeno
  • By AD

Pčelara Michaela Barbera su u srijedu probudili pozivi iz policije koja je tražila pomoć nakon što su s kamiona u Kanadi pale košnice u kojima je bilo pet miliona pčela.

Košnice su transportovane kamionom, a do incidenta je došlo nakon što su popustili remeni kojim su osigurane, tako da su pale na cestu. Kada je Barber stigao na lokaciju, ugledao je “oblak pčela koje su bile veoma ljute i zbunjene”.

Vozači koji su se našli u blizini kamiona, kao i pješaci, upozoreni su da se udalje. Barber je nakon prizora u Burlingtonu u Ontariju rekao da dosad u životu nije vidio nešto slično, a pčelarstvom se bavi 11 godina.

Košnice su se rasule u radijusu od 400 metara, a nakon nekoliko sati, većina pčela se vratila u njih. Ipak, nekoliko stotina insekata nije preživjelo, a neki pčelari koji su pomagali policiji zadobili su ubode. Vozač kamiona je pretrpio više od 100 uboda jer nije nosio pčelarsko odijelo. Ukazana mu je ljekarska pomoć, a medicinari su rekli da njegovo stanje nije ozbiljno, piše Klix.ba

Tags: