November 3, 2023/Izdvojeno
  • By AD

U dvorani „Mirza Delibašić” u Sarajevu danas je otvoreno deveto izdanje Sajma bosanskohercegovačke privrede.

Kako je poručeno na današnjoj ceremoniji otvaranja, ovo je programski najsadržajniji sajam, mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta. Ono što je već postalo tradicionalno na ovogodišnjem sajmu, jeste da je prisutno više od 50 start-up firmi koje su već napravile uspješne korake u privredi.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva, drugi put ima svoj prostor u okviru kojeg se predstavljaju start-up firme osnovane upravo uz podršku Ministarstva.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović istakao je  da ovaj sajam predstavlja ključni događaj za promociju privrednih potencijala KS.

„Na 500 kvadrata opremili smo prostor Ministarstva privrede Kantona Sarajevo kao Oazu budućnosti gdje ćemo predstaviti start-upe firme osnovane uz podršku Ministarstva i poljoprivredne proizvođače iz sistema podsticaja. Namjera nam je poslati poruku da i nakon poticaja osnivanju nastavljamo podržavati korisnike jer nam je zaista cilj da prije svega opstanu i da uspješno posluju, na njihov uspjeh gledamo kao na uspjeh svih nas”, poručio je ministar Mijatović. 

Kako je dodao, posebna pažnja na 9. Sajmu bosanskohercegovačke privrede bit će posvećena temama vezanim za zapošljavanje, deficitarna zanimanja, nedostatak radne snage i stvaranje uslova za dostupnost radne snage na tržištu rada, s obzirom na to da su ovo pitanja od izuzetne važnosti za našu privredu i društvo u cjelini.

“Ponosno ističemo da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni pokrovitelj ovog sajma, i to već drugi put. Osim što smo pokrovitelji, Ministarstvo je također izlagač na sajmu. To jasno pokazuje našu posvećenost jačanju privrede u našem kantonu i širom Bosne i Hercegovine. Ovim sajmom želimo pružiti platformu za susret i saradnju privrednika, investitora, obrazovnih institucija i svih onih koji su uključeni u proces razvoja tržišta rada. Kroz dijalog, edukaciju i promociju, cilj nam je stvoriti bolje uslove za rast i razvoj naše privrede te poboljšanje situacije na tržištu rada”, poručio je ministar Mijatović, koji je nakon svečanog otvorenja sajma s premijerom Kantona Sarajevo Nihadom Ukom i članovima Vlade obišao izlagače.

Direktor Centra Skenderija Damir Petrinić podsjetio je da domaća privreda čini srce naše privrede.

“Ona je pokretač rasta, zapošljavanja i razvoja zajednica širom naše zemlje. Na ovom sajmu ćete imati priliku da se upoznate s poduzetnicima, preduzećima i organizacijama koje su nosioci naše ekonomske aktivnosti. Očekuju vas izlagači izrazličitih sektora, od poljoprivrede i proizvodnje do usluga i tehnoloških inovacija, a ove godine taj broj prelazi cifru od 250 prijavljenih učesnika. Također, želim da istaknem važnost podrške domaćim proizvodima i uslugama. Kupovinom proizvoda i usluga iz naše zemlje mi direktno doprinosimo rastu domaće privrede i stvaranju radnih mjesta, izjavio je direktor Petrinić.

Sajam, koji se održava pod motom: „Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ traje do 5. novembra 2023. od 10:00 do 19:00 sati, a ulaz za posjetioce je besplatan, navedeno je na stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.