March 7, 2024/Izdvojeno
  • By AD

U skladu sa Pravilnikom o registraciji pčelara i pčelinjaka, svi registrirani pčelari u Republici Srpskoj, dužni su do kraja trećeg mjeseca dostaviti podatke o brojnom stanju pčelinjih zajednica.

Pčelari koji su članovi nekog udruženja tražene podatke dostavljaju svom udruženju, a oni koji nisu učlanjeni ni u jedno udruženje, obavezni su prijaviti broj pčelinjih društava nadležnom odjeljenju u lokalnoj zajednici (općini ili gradu). 

Pčelari koji nisu upisani u registar pčelara i pčelinjaka koje vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, obavezni su da to urade u što kraćem roku. Oni koji su registrirali pčelinjak, a više se ne bave pčelarstvom, obavezni su da registracionu pločicu vrate resornom ministarstvu.

Podsjetimo, prema Zakonu o pčelarstvu RS, udruženje pčelara obavezno je dostaviti podatke o brojnom stanju pčelinjih zajednica svojih članova nadležnom organu za poljoprivredu jedinice lokalne samouprave, dva puta godišnje, na propisanom obrascu. Podaci sadrže broj pčelinjih zajednica sa stanjem na dan 31. mart i 30. septembar tekuće godine, navodi Agroklub.